Een aperitiefje om lekker warm van te worden? Maak zelf glühwein. En dat is zo verschrikkelijk gemakkelijk! Ook leuk om als pakketje cadeau te geven als je bij iemand anders de kerstdagen doorbrengt. Of een fles glühwein die je zelf vers hebt gemaakt bijvoorbeeld. Binnen een half uur ben je klaar.

Ingrediënten (voor 1 liter)

1 liter rode (huis)wijn

1 kaneelstokje

4 kruidnagels

halve citroen

1 sinaasappel

2 el suiker (optioneel

Stap voor stap

Pak een (soep)pan en schenk de wijn erin. Voeg nu het kaneelstokje, de kruidnagels en de halve citroen en de sinaasappel in partjes gesneden toe. Tip: steek de kruidnagels in de schil van de sinaasappel of citroen dan haal je ze makkelijk eruit. Laat het minimaal een kwartier op een heel laag pitje trekken, liever langer. Daarna kun je de wijn door een kleine zeef schenken en overgieten in mooie glazen of fijne mokken. In een thermoskan blijft het nog wel even warm en dan heb jij het fornuis weer vrij voor ander lekkers.

Natuurlijk kun je variëren met de ingrediënten. Meer citroen of sinaasappel of alleen extra sap. Steranijs en kardemon peulen geven weer een andere smaak aan je wijn. Een scheutje port erbij is trouwens ook een aanrader.

Nog glühwein over? Schenk de gezeefde wijn terug in de fles. Je kunt het dan nog een keer verwarmen of maak er bijvoorbeeld stoofpeertjes mee!

glühwein
glühwein

You May Also Like