Als je zelf crackers kunt maken, heb je altijd iets lekkers in huis. Handig bij een last-minute borrel of als onderdeel van je gezondere lunch. Beleg ze met zalm en roomkaas, kaas en komkommer of verzin zelf een lekkere combinatie. En ja, ze zijn echt lekker!

Wat heb je nodig voor een paar crackers?

150 gram lijnzaad (fijn of gebroken, ik gebruikte een mix van Linwoods)
175 ml water
1 tl zout
150 gram pitten en zaden (bijvoorbeeld pompoenpitten/zonnebloempitten/sesamzaad)
Optioneel: gedroogde kruiden/pittige harde kaas naar smaak

Crackers-stapvorstapHoe maak je de crackers?

Verwarm de oven voor (180 graden). Meng alle ingrediënten in een ruime kom en laat minimaal 10 minuten staan. De lijnzaad bindt alles tot een mooi geheel. Lijkt het wat droog, voeg dan extra water toe (en meer lijnzaad als het mengsel te nat is). Leg een vel bakpapier op een bakplaat en stort het mengsel erop. Leg er dan een vel bakpapier bovenop en rol het mengsel uit totdat het overal even dik (circa 3 mm) is. Schuif de bakplaat in de oven en snijd er na 25 minuten, met een pizzasnijder bijvoorbeeld, crackers van. Draai elke cracker voorzichtig om en zet weer terug in de oven. Na 20-25 minuten zijn je crackers klaar. Afkoelen en beleggen maar.

Crackers_lijnzaad

Cracker-combi’s:

Zalm/roomkaas
Tonijnsalade
Gekookt eitje/mayonaise
Avocado/groene kruiden
Kaas/pesto
Geitenkaas/honing
Hüttenkäse/groene kruiden/peper

 

You May Also Like